Hoe je yogamat hygiënisch houden?

Momenteel ben ik nog aan het nagenieten van mijn reis naar Indonesië. Daar is me iets opgevallen wat ik graag met je wil delen. Ik had mijn eigen ultradunne yogamat (reiseditie) mee die niet veel plaats nam in mijn rugzak (die kon natuurlijk niet ontbreken ;)). Naast het doen van yoga op mezelf, heb ik ook enkele lessen gevolgd. Ik kan geen ervaring genoeg opdoen toch? Tijdens die lessen gebruikte ik een mat van de studio zelf. Ik vind het aangenamer om op een iets stevigere mat te staan, zeker gedurende 90 minuten. Ik volgde enkele intensieve Vinyasalessen. In België zweet ik reeds bij een Vinyasa- of Ashtangales. Dan kan je al raden wat dit geeft bij temperaturen van 30°. Het zweet lekt op de mat en dringt er uiteraard in. Na de les was het verplicht om de mat te reinigen. Logisch, het zou immers niet prettig zijn om op een mat te staan die vol bacteriën zit en waaraan misschien een geurtje hangt toch? Zelf reinig ik mijn mat steeds na elke practice. Als je je mat hygiënisch wilt houden, raad ik je aan om dit ook te doen. Je kan reinigingsmiddel aankopen, maar je kan ook op een eenvoudige (duurt nog geen minuut) en goedkope manier zelf een reiniger maken. Hierbij is het belangrijk om te kijken naar de eigenschappen van je yogamat. Vaak geven de verschillende merken aan hoe je je mat kan reinigen zonder ze te beschadigen. Hieronder leg ik twee manieren uit hoe je je mat kan proper houden.


Op basis van ecologisch schoonmaakmiddel:

  • 4/5 water

  • 1/5 ecologisch schoonmaakmiddel

  • enkele (2 tot 3) druppeltjes etherische olie (heeft een antibacteriële werking en ruikt bovendien nog eens lekker)

  • optioneel: sap van een halve citroen (antibacteriële werking)

Op basis van witte wijnazijn (niet gebruiken bij natuurlijk rubber!):

  • halve hoeveelheid water

  • halve hoeveelheid witte wijnazijn (reinigende kracht)

  • enkele (2 tot 3) druppeltjes etherische olie (heeft een antibacteriële werking en ruikt goed)

  • optioneel: sap van een halve citroen (antibacteriële werking)


Neem een sprayfles en mix de ingrediënten door elkaar. Spuit het reinigingsmiddel op je mat en veeg vervolgens af met een doekje. Laat daarna je mat eerst opdrogen voordat je hem weer oprolt.


Veel succes!
56 views0 comments

Recent Posts

See All